(2024) Conrad Willems en Adrien Tirtiaux "Aggregation"

Aggregation I (Circular)

Conrad Willems en Adrien Tirtiaux

Voor het eerst slaan 2 kunstenaars de handen in elkaar om een installatie te bouwen: Conrad Willems (°1983, Gent) en Adrien Tirtiaux (°1980, Antwerpen). Het wordt hun eerste samenwerking ooit.

Beide kunstenaars bouwen elk op hun eigen manier ruimtelijke structuren, met elementen die bepaald worden door de locatie en de verhalen die eraan verbonden zijn.  Park Ter Beuken heeft een bijzondere geologische geschiedenis: het ligt op een grensgebied waar klei- en zandgrond samenkomen, en is deels gebouwd op een oude vuilnisbelt. Op deze bijzondere plek wilden ze een project realiseren dat werkt met die getormenteerde bodem en met lokaal materiaal.

Tijdens het voortraject ontdekten ze dat de perfecte bouwelementen te vinden waren op de lokale begraafplaats in Lokeren. Daar vonden ze 300 grafmonumenten aan het einde van hun concessie en bestemd voor vernietiging. De kunstenaars besloten dit prachtige materiaal een tweede leven te geven en zo 10 ton aan natuursteen te redden en naar het park te verplaatsen.

De grafmonumenten variëren sterk in vorm en stijl, van eenvoudige zerken tot rijkelijk gedecoreerde kruisbeelden en sculpturen. Ondanks hun massieve uitstraling zijn deze monumenten opgebouwd uit losse elementen. Bij het demonteren van de monumenten blijven zowel abstracte als herkenbare vormen over. Sommige onderdelen behouden duidelijk de grafsymboliek, terwijl andere vervellen tot abstracte vormen.

Deze elementen worden samengevoegd tot één installatie: Aggregation I circular, een cirkelvormig object van afgebroken grafmonumenten verzameld in één geheel. Deze cirkel, als centraal punt waar alles samenkomt, verlaat de begraafplaats waar de onderdelen normaal gesproken thuishoren en creëert een nieuwe vorm en context – circulariteit in elke betekenis van het woord.

De locatie voor Aggregation, langs de meanderende vijveroever in het park, is zorgvuldig gekozen. Het lijkt wel alsof het park het werk omarmt of alsof het werk het park naar zich toe buigt. De plaatsing in het midden van het park, tussen villa Ter Beuken en de ingang van de Groendreef, zorgt ervoor dat het werk bescheiden aanwezig is voor bezoekers. Het vergt initiatief van de toeschouwer om het werk van dichtbij te bekijken en het park te doorkruisen.

Door zijn hellende positie reikt Aggregation symbolisch zowel naar de hemel als naar de aarde. Deze massieve schijf, met één kant verzonken en één kant opgericht, biedt zich aan als een gebruiksobject. Door zijn toegankelijkheid nodigt het uit tot interactie, als een arena voor spelende kinderen, een atrium voor muzikanten of een zitplek voor rustende wandelaars.

 

 

Meer informatie over Conrad Willems                                   
https://conradwillems.com

Meer informatie over Adrien Tirtiaux                                        
https://www.adrientirtiaux.eu