Verborgen parels

Gluurmuur & De Linie

In reservaat De Linie in Eksaarde houden natuurliefhebbers hun adem in. Hier bespied je ongezien (water)vogels vanachter een heuse gluurmuur.

Je vindt hier (https://www.toerismewaasland.be/nl/gluurmuur-de-linie) meer informatie over de gluurmuur. Wandel in natuurgebied De Linie langs de grillige grenzen van de oude militaire versterking. Deze verdedigingslijn moest in 1702 de Franse provincie Vlaanderen beschermen tegen de republiek Nederland. Door verschillende natuurreservaten langs de Moervaart geniet je hier van een weids uitzicht.

Download de wandelroute

 

De Eenbes

De uniek natuurreservaat waar een zeldzame plant groeit? Dat vind je allemaal in De Eenbes.

Het reservaat De Eenbes strekt zich uit op de grens van Moerbeke en Lokeren en is genoemd naar een – in Vlaanderen – niet vaak voorkomende plant: de eenbes. Ontdek dit unieke natuurgebied met deze folder!

Meer informatie op deze en onze website.

Kruiskapel Eksaarde

Een pittoreske en mysterieuze kapel midden in de natuur, die vind je in Eksaarde.

De legende wil dat deze plek ooit twee miraculeuze kruisen prijsgaf. De vondst werd verdeeld over de kerk en de kruiskapel. Veertien staties en een kruisweg van 2 km verbinden beide plaatsen met elkaar.

Meer info op https://www.tov.be/nl/kruiskapel.

Oudenbos

Oudenbos is een heel bijzondere wijk met een rijke geschiedenis die teruggaat tot in de 13de eeuw.

Oudenbos vormde de basis voor een uniek industrieel woonproject dat in de jaren 1920 heel nieuw was in België. Woonhuizen, een directeurswoning, twee schooltjes, een kerk en pastorie werden gebouwd in Normandische stijl. Men noemde het dorp Klein Zwitserland. Het project stond onder leiding van industrieel Fernand Hanus. Oudenbos ligt op fietsafstand (7 km) van het centrum van Lokeren. Een wandel- of fietsroute vind je hier