BLIJVEN HANGEN Op zoek naar het caféleven in Lokeren

Vrije tijd Stadsmuseum

Blijven Hangen in het Stadsmuseum

Ruim 100 jaar geleden waren er meer dan 800 cafés in Lokeren, vandaag nog amper 50.
Minder plaatsen en minder redenen om te blijven hangen ... . Maar daar brengt het Stadsmuseum verandering in dankzij de tentoonstelling over het caféleven in de stad. Bovendien worden er nog tot eind februari 2023 extra ‘Blijven Hangen’-activiteiten georganiseerd. Van bier- en chocoladeproeverijen, kroegenfietstochten over caféconcertjes tot caféspelen en jukeboxplaatjes. Reden genoeg dus om, in het museum, aan de toog van café de Statie te blijven hangen.

Programma Blijven Hangen in het Stadsmuseum

Bier- en chocoladeproeverij | donderdagen 9 juni 2022, 13 oktober 2022, 17 november 2022 en 26 januari 2023
Bier en chocolade vormen een ongewone maar overheerlijke combinatie. Tijdens deze proeverij kom je meer te weten over de geschiedenis en kenmerken van de (Lokerse) bieren en chocolade. Onze experts Linda Schelfhout en Veerle Baert leren jou hoe je precies bier moet proeven waarna je uiteraard zelf de proef op de som mag nemen. De uitkomst is een streling voor al jouw zintuigen.
19.30 – 21.30 uur, 10 euro, Stadsmuseum Lokeren. 
Schrijf je HIER in.

 

Grote en kleine caféverhalen | donderdag 16 juni 2022, donderdag 1 december 2022 en maandag 23 januari 2023
Meer dan 100 jaar geleden waren er meer dan 800 cafés in Lokeren, en nu amper 50. Veel cafés zijn dus verdwenen, maar de verhalen die zijn gelukkig blijven hangen. In het museum, aan de toog, vertelt rasverteller Cécile Blot jou grote en kleine caféverhalen. Met goesting en pretoogjes klapt ze uit de biecht over wat zich binnen en buiten de cafémuren afspeelde. Neem plaats aan een tafeltje uit wijlen café De Donkere Wolk en geniet!
19.30 – 21.30 uur, 3 euro, Stadsmuseum Lokeren.
Schrijf je HIER in.

 

Blijven Hangen - fietstocht langs Eksaardse brouwerijen en cafés | donderdag 7 juli 2022
Tot diep in de 20ste eeuw vond je in Eksaarde heel wat brouwerijen, vooral met limonade en bier. In de sfeer van de expo Blijven Hangen in het Stadsmuseum Lokeren gaan we met de fiets op zoek naar de geschiedenis van het Eksaardse brouwerij- en caféleven. Met sappige verhalen, anekdotes en heel veel mooie herinneringen.
Vertrekplaats: Eksaarde-dorp, aan het vroegere ‘Statieplein’. Aan het fiets- en wandelpad Lokeren-Moerbeke.
19 - 21 uur, 3 euro, drankje inbegrepen.
Schrijf je HIER in.

 

Jukebox en volksspelen | maandag 8 augustus 2022 en dinsdag 9 augustus 2022
Kom genieten van een namiddag nostalgie met volksspelen en vrolijke deuntjes uit een authentieke jukebox.
15 – 17 uur, 3 euro, Stadsmuseum Lokeren.
Schrijf je HIER in.

 

Ambachtelijk weekend | zaterdag 21 augustus 2022 en zondag 22 augustus 2022
Beeldhouwen, hout & keramiek, glaskunst, edelmetalen, tekenen & kalligrafie, streek- en hoeveproducten, … . Tijdens het Ambachtelijk Weekend in het Waasland leer je de lokale ambachten van dichtbij kennen dankzij de vele demonstraties. Met als thema Dansen & Muziek wordt het dit jaar een extra feestelijke editie. In Lokeren kan je terecht bij twee verzamelpunten: Geitenboerderij ’t Eikenhof (Eekstraat 218, Lokeren ) en de Reynaert Wijn- en Biergilde (Veldeken 2, Lokeren-Doorslaar). Ook de Heirbrugmolen zet dit weekend de deuren open.
Zaterdag 20 augustus (12 – 18 uur) en zondag 21 augustus (10 – 18 uur), gratis, www.ambachtelijkweekend.be

 

Tournée Locale, kroegenfietstocht | zaterdag 27 augustus 2022 en zaterdag 24 september 2022
Onder leiding van een deskundige gids fiets je langs drie iconische Lokerse cafés. Tijdens deze fietstocht van ongeveer 12 km, kom je meer te weten over de geschiedenis van het caféleven in de stad en leer je uiteraard ook de Lokerse bieren kennen én proeven.
14 - 16 uur, 6 euro, vertrek aan Stadsmuseum Lokeren.
Schrijf je HIER in.

 

Caféconcert Gerry De Mol| zaterdag 8 oktober 2022


(c) Koen Broos

Vrolijkheid in Slow motion heet zijn solovoorstelling waarin de waarheid aan het licht komt over Nietzsche en God, boterkoeken, spelevaren, de schemering en Leopold II.  En wie weet enkele caféliederen die blijven hangen. Gerry De Mol speelde de laatste jaren in tal van projecten en schreef muziek en teksten voor theater, kunstprojecten en zichzelf. Het resultaat is een berg nieuwe liedjes die op oren liggen te wachten.  Nu de snaren gespannen en de stembanden geolied zijn, zal ook u er niet meer aan ontsnappen. Vrolijkheid in Slow Motion neemt je mee naar een liedjeswereld waarin niets is wat het lijkt, waarin kleine dingen groots worden en omgekeerd.  Verwacht potvissen en helikopters, bewakingscamera’s, tegenwind, dromen en allerlei andere dingen op een hoopje.

20.15 uur, 10 euro, Stadsmuseum Lokeren.
Schrijf je HIER in.

 

Caféconcert Wim Claeys | vrijdag 4 november 2022

Wim Claeys (°1972) is Gentenaar, cabaretier, muzikant en folkzanger. Zijn liefde voor muziek en voor  Gent zit er al van jongs af in. Hij groeide op in een familie waar dialect spreken als een erezaak werd beschouwd en luisterde al vroeg naar de platen van Romain De Coninck en Walter De Buck. Toen hij in 1996 terugkwam na een studie folkmuziek in Zweden richtte hij de band Ambrozijn op. In 2000 richtte Wim het Boombal op, dat als dansfeest op live muziek een internationaal bekend fenomeen werd. Voor zijn carrière als zanger en verteller kreeg Wim in  2015 de Walter De Buckprijs. In 2019 werd hij als muzikant verkozen tot Strafste Gentenaar. Buiten Gent is Wim vooral bekend als cabaretier. Met shows als Zwartzak, over zijn jeugd als zoon van een terdoodveroordeelde collaborateur, of Queens, over zijn leven als alleenstaande papa die 4 puberdochters probeert op te voeden, toert hij langs alle provincies.

20.15 uur, 10 euro, Stadsmuseum Lokeren.
Schrijf je HIER in.

 

Lezing Erik Aerts: de geschiedenis van het bier | donderdag 24 november 2022

Erik.jpg

 

In deze lezing vertelt Emeritus Prof. dr. Erik Aerts over de ontwikkeling van het bierbedrijf in de Zuidelijke Nederlanden, vanaf de volle middeleeuwen tot het einde van de 18de eeuw. Met bijzondere aandacht voor de bierindustrie in het belangrijke hertogdom Brabant. Het brouwproces, de grondstoffen en de technologie komen eerst aan bod, daarna de alcoholsterkte van de vroegere biertypes. Ook de groei van de hopbierindustrie en het ontstaan van een exportindustrie worden verklaard. Tot slot geeft prof. Aerts aandacht aan de hoge bierconsumptie en zijn gevolgen.

Erik Aerts (1954) was tot 2005 werkzaam als rijksarchivaris, onder meer als Hoofd van het Rijksarchief Antwerpen. Vanaf 1989 was hij deeltijds docent aan de Vlaamse Economische Hogeschool en sinds 1999 deeltijds docent aan de afdeling middeleeuwen van de KULeuven. In 2004 werd hij daar voltijds hoogleraar aan de onderzoekseenheid Geschiedenis van de Nieuwe Tijd waar hij als gewoon hoogleraar colleges doceerde als zoekstrategieën voor historici, kwantitatieve onderzoeksmethoden, historische statistiek (in Kortrijk), economische ontwikkeling en sociale implicaties tijdens de middeleeuwen, en conjunctuurgeschiedenis van de nieuwe tijd. 

Schrijf je HIER in.

 

Paul De Schepper: Lokerse Liekskes | vrijdag 20 januari 2023

De Peperbuskers werden opgericht als gelegenheidsgroep van het project ‘Lokerse liekskes.’ Eenmaal bezig klikte het zo goed dat ze samen bleven optreden. Zij brengen een ode aan de marktzangers en gelegenheidszangers die er vroeger in overvloed waren. Op het repertoire staan liedjes over Lokerse gebeurtenissen en figuren en natuurlijk ook nummers die door de Lokeraars werden gezongen.

De naam De Peperbuskers verwijst naar de Sint-Laurentiustoren die in de volksmond ‘de peperbus’ wordt genoemd en naar ‘buskers’, de Engelse benaming voor straatzangers.

Een gezellig en intiem caféconcert, met instant-geluk-garantie. Op een stoel en aan een tafel van café de Donkere Wolk geniet je van deze heerlijke muziek.
De Peperbuskers dat zijn Corien Van Bogaert (zang), Jan Coppieters (klarinet, fluiten, sax), Luc Van Hende (accordeon, gitaar, cister, fluiten, cajon, fietspomp, etc.), Dirk De Cleen (contrabas), Paul De Schepper (gitaar).

19.30-21.30 uur, 10 euro, Stadsmuseum Lokeren
Schrijf je HIER in. VOLZET

 

Caféconcert Neeka | vrijdag 10 februari 2023

 
(c) Geert Vincent

In 2012 schreef Neeka op vraag van Radio 1 voor de sessie Kleur in E Mineur het mooi gevoelige nummer “Jij kent de Lijnen”, over schilder Raoul De Keyser. Toch duurt het nog een paar jaar voor de singer-songwriter beslist om verder te gaan in haar eigen taal. Vele fans en collega’s vragen het nochtans: “Wanneer doe jij nu eens iets in het Nederlands?”
Het positieve onthaal van “Jij kent de lijnen” en een reeks optredens met Kris De Bruyne doen haar uiteindelijk overstag gaan. Alhoewel ze beiden in een andere taal zingen, voelt samenwerken en muziek spelen met Kris als thuiskomen. Kris vertaalde trouwens ook al Neeka’s grootste hit “Don’t hold me back” (“No por Amor” op La Matanza songs).
Schrijf je HIER in.

 

Blijven hangen slotfeestweek | 18 tot 26 februari 2023
Meer info volgt.

 


Bezoek de gratis tentoonstelling Blijven Hangen

Paul De Schepper en Gerry De Mol gingen jarenlang op zoek naar het Lokerse caféleven en schreven er dit boek over. Een boek met ontelbare foto's en verhalen, waarin je uitpluist hoe het caféleven vandaag en gisteren floreerde in de Durmestad (Eksaarde en Daknam werden uiteraard niet vergeten). Het boek kost 42 euro en is te koop in het Stadsmuseum (Markt 15a), bij Infopunt Toerisme (Markt 2) of in de Standaard Boekhandel (Stationsstraat 24).

In de tentoonstelling vind je twee togen en een jukebox, veel Lokerse glazen en flessen uit Lokerse cafés, van brouwers uit Lokeren en Eksaarde. Met drankspelletjes, spaarkassen, heel veel email en nog meer foto’s waarop je misschien wel je nonkel of buur terugvindt. Kom af, met vrienden en familie en haal herinneringen op of ontdek waar je nóg had kunnen blijven hangen. En blijf gezellig hangen aan de tafels van café de Donkere Wolk, het bruinste Lokerse café ooit, of aan de toog van café De Statie. 

 

 

Stadsmuseum

Contact

Markt 15a, 9160 Lokeren
09 235 31 04
museum@lokeren.be

Bezoek het Lokerse stadsmuseum GRATIS.
Reserveren is niet nodig.
Vrije toegang van woensdag tot zondag van 14 tot 17 uur. Op zondag ook van 10 tot 12 uur.

Locatie

Openingsuren

Deze dienst is momenteel gesloten

Maandag:

Gesloten

Dinsdag:

Gesloten

Woensdag:

8:00
21:00
14:00-17:00

Donderdag:

8:00
21:00
14:00-17:00

Vrijdag:

8:00
21:00
14:00-17:00

Zaterdag:

8:00
21:00
14:00-17:00

Zondag:

8:00
21:00
10:00-12:00
14:00-17:00