Activiteiten

Rondleidingen in de bibliotheek

Rondleiding doorheen de bibliotheek, met uitleg over de computercatalogus. Reserveren niet nodig, gratis.
Groepen enkel op afspraak. 

Voorleesmomenten op woensdagnamiddag en zaterdagvoormiddag

Jeugdboekenweek

Elk jaar in maart is er Jeugdboekenweek.
De bibliotheek toont tijdens de Jeugdboekenweek mooie boeken en verhalen. Eer valt dan ook heel wat te beleven.
Voor papa’s en mama’s, opa’s en oma’s, juffen en meester : het ideale moment om eens binnen te springen met je kind, kleinkind of klas. Maak er een uitstapje van. Samen boeken, een film of een cd uitkiezen,… Voor elk wat wils!
Het Bibteam zorgt ook voor verschillende activiteiten.

Voorleesweek

De Voorleesweek is een jaarlijkse campagne in november die volwassenen wil aanmoedigen om vaak voor te lezen aan kleine en grote kinderen. Thuis, in de kinderopvang of op school: samen met kinderen in boeken kijken en voorlezen stimuleert niet alleen de taalontwikkeling maar betekent plezier voor kinderen én volwassenen. Een moment van gezellig en intiem samenzijn. Voorlezen is het leukste kwartiertje van de dag!
Tijdens de voorleesweek is er een voorleesmoment op de zolder van de bib.

Jongerenleesgroep ‘De Paterlina’s

In de bib is er een leesgroep voor +16 jarigen. Dit na voortdurende vragen van ex-Kjv juryleden die niet meer in aanmerking kwamen om deel te nemen. 
Wij willen deze jongerenleesgroep echter niet alleen voor hen opstarten maar voor elke +16er die graag leest en daarna over de gelezen boeken wil praten.
De groep komt 4x per leesjaar samen om over gelezen boeken te praten, te filosoferen, te lachen, te roddelen…
Het leesjaar start in oktober en eindigt in de maand mei met een activiteit vb verfilming van besproken boek bekijken.

Boekstart

De Bib geeft via Boekstart de ouders van jonge kinderen twee boekenpakketten én informatie over voorlezen en de Bib cadeau. Zo kan Boekstart ouders aanmoedigen om hun kinderen zo vroeg mogelijk boekjes én de Bib te laten ontdekken. 
Samen lezen is 'Quality time'

Hoe kom je aan de boekenpakketten?
In de consultatiebureaus van Kind en Gezin krijgen de kindjes van 6 maand een babypakket samen met de brochure ‘Baby’s houden van boeken’. Op de leeftijd van 15 maand ontvangen ze een uitnodiging om het peuterpakket in de plaatselijke bibliotheek op te halen. Bij dit boekenpakket zit ook de brochure ‘Peuters houden van boeken’ met tekeningen van Marjolein Pottie.
De bib beschikt over een speciale collectie babyboekjes: badboekjes, knisperboekjes, stoffen boekjes en knuffelboekjes, speciaal voor de allerkleinsten. Teruggebrachte babyboekjes maken we eerst grondig schoon vooraleer ze opnieuw in de rekken komen.

Makkelijk Lezen Plein

Lezen is leuk! Maar niet voor alle kinderen…
Daarom heeft de bibliotheek een ‘Makkelijk Lezen Plein’ (MLP).
De enige manier om er meer plezier in te krijgen is: leuke boeken lezen.
Op het Makkelijk Lezen Plein zijn de leuke, spannende én makkelijk te lezen boeken samen gebracht. En behalve boeken zijn er ook andere materialen, zoals luisterboeken en dvd’s, te vinden in het Makkelijk Lezen Plein. Er is voor ieder kind wat wils en het lezen wordt een echt plezier!
Door alle boekjes frontaal te plaatsen zijn ze bovendien gemakkelijk te vinden en oogt alles heel aantrekkelijk.
Het Makkelijk Lezen Plein is er voor kinderen van 8 tot en met 13 jaar. 
Kinderen met dyslexie, concentratieproblemen, zoals ADHD, of alle andere kinderen die om één of andere reden moeite hebben met lezen kunnen terecht op het Makkelijk Lezen Plein.