Wespen

Wat is het verschil tussen een wesp, een bij en een hoornaar?

  • Een bij is bruin en behaard. Een hommel (specifieke bijensoort) is dikker dan de meeste bijen en heeft meer beharing. Hommels en bijen vormen geen reëel gevaar voor mensen. Ze steken enkel als ze zich bedreigd voelen.
  • Een wesp is geel met zwart gestreept en is niet behaard. Een wesp is doorgaans agressiever dan een bij. 
  • De hoornaar is een stuk groter dan een wesp. De Europese hoornaar is overwegend roodbruin met zwarte tekening. De Aziatische is voornamelijk zwart met gele segmenten.

 

 

Wespenverdelging of een wespennest laten verwijderen?

Merk je een groot aantal wespen in huis of in de tuin? Mogelijk zit er ergens een wespennest op zolder, in de spouwmuur, in de grond ... Het bestrijden van een wespennest is niet altijd even makkelijk en vaak risicovol. Daarom laat je dit best over aan de brandweer.

In Lokeren is Hulpverleningszone Oost bevoegd voor het verwijderen van wespennesten. Voor een wespenverdelging betaal je een éénmalige kost.

Merk je overlast van wespen op openbaar domein, dan mag je dit rechtstreeks melden bij ons. De natuurwachter komt dan langs om te bekijken of er ergens een wespennest terug te vinden is en contacteert de brandweer indien nodig. Een melding kan je online of telefonisch maken bij het Infopunt.