22/03/2024

Traditionele meiboomplanting in oud Postgebouw kondigt afwerkingsfase aan

Algemeen nieuws

De ruwbouwwerken in het voormalige postgebouw op de Lokerse Markt hebben het hoogste punt bereikt. Traditioneel is dit het moment waarop er een meiboom gestoken wordt als symbool voor voorspoed en vruchtbaarheid. Hiermee bereikt het bouwproject meteen een nieuwe mijlpaal, namelijk de afwerkingsfase die ervoor zorgt dat het historisch pand in de stadskern uiteindelijk transformeert tot een prachtig multifunctioneel centrum.

Een meiboom als teken van voorspoed

Aangekomen bij het hoogste punt van de werken, is de plaatsing van een meiboom traditie. Deze eeuwenoude ceremonie symboliseert niet alleen voorspoed in de hoop dat het gebouw zo stabiel, groot en duurzaam mag worden als een boom. Het dient ook als een moment van dankbaarheid naar de aannemer en bouwvakkers toe voor hun reeds geleverde werk.

Samenwerking met VLOT! campus Sint-Laurentius

In samenwerking met de VLOT! campus Sint-Laurentius krijgen enkele leerlingen de kans om deel te nemen aan een waar ambachtelijk werk op de zolderverdieping van het gebouw. Dit biedt niet alleen een unieke leerervaring, maar draagt ook bij aan het behoud van ons erfgoed en de overdracht van traditionele ambachtelijke vaardigheden.

Een realistische planning

Momenteel zitten we aan het einde van de ruwbouwwerken. Dat wil zeggen dat de funderingen, de zichtbetonwanden, het architectonisch beton en de dragende structuren er staan. Technische installaties en afwerkingen worden aangevat na het paasverlof, met als doel het gebouw wind- en waterdicht  te maken, alsook alle gevels klaar te hebben tegen het bouwverlof in de zomer.

De huidige werkzaamheden zijn onder meer de waterdichting van de nieuwbouw net als het leggen van de leien op de voorbouw, het plaatsen van de façade van de nieuwbouw en het voorzien van de kelderdichting in de voorbouw.

Het voormalige postgebouw is een beschermd monument waardoor de smeedwerk ornamenten van de voorbouw dan ook gerestaureerd worden naar hun oorspronkelijke staat. Ook het houten buitenschrijnwerk wordt momenteel geproduceerd naar het historisch model.

Met een strakke naleving van de planning, ziet het ernaar uit dat we met dit project alle vooropgestelde mijlpalen zullen halen en dat dit nieuwe dienstverlenende gebouw vermoedelijk tegen eind maart 2025 zal kunnen openen.

Meer info over dit bouwproject op lokeren.be/postgebouw.