01/03/2024

Meest Verdienstelijke Lokeraar 2023: breng jouw stem uit!

Algemeen nieuws

Het is zover! Vanaf vandaag bepaal jij mee wie Meest Verdienstelijke Lokeraar 2023 wordt.
Van de 15 geldige unieke kandidaturen, werden 5 laureaten weerhouden die nu doorgaan naar de effectieve stemmingsfase.

Elke Lokeraar heeft 1 stem. Denk dus goed na, want op verschillende laureaten stemmen is niet mogelijk. De laureaat met de meeste stemmen van de Lokeraar wint de publieksprijs: een geldsom van 500 euro.

Stemmen kan tussen 1 en 20 maart

1. Via het platform www.denkmee.lokeren.be

Op de homepagina klik je op het project ‘Meest Verdienstelijke Lokeraar 2023.’ Geef een ‘stem’ aan jouw favoriet en jouw voorkeur wordt meteen geregistreerd.

2. Via het stemformulier ‘Meest Verdienstelijke Lokeraar 2023’

Stemmen kan ook op papier via het stemformulier. Gebruik hiervoor het exemplaar in de Infokrant van maart 2023 of haal een formulier op aan het Infopunt van het stadhuis, het Sociaal Huis, de Bibliotheek, het Cultuurcentrum of Sport- en Jeugdcentrum Durmehal.

De 5 laureaten

1. Jacotte Brokken

In het dagelijkse leven is ze niet enkel actief als docent klimaatjournalistiek, maar vooral in de harten gesloten door heel Vlaanderen (en Lokeren) sinds vorig jaar als weervrouw op de VRT en waardige opvolger van Frank Deboosere. Jacotte zat ook in 12 opeenvolgende afleveringen van het tv-programma 'De Slimste mens' waar ze niet enkel een fenomenale prestatie neerzette maar ook geen enkele gelegenheid voorbij liet gaan om Lokeren in een goed daglicht te plaatsen als ambassadeur van onze stad. Wanneer Jacotte in de media verschijnt, kan je er van op aan dat de naam Lokeren meerdere malen valt.

2. Vzw Gezôarse Feesten

Vzw Gezôarse Feesten werd 47 jaar geleden opgericht en is vandaag als socio-culturele vereniging niet meer weg te denken in onze stad. Jong en oud uit Eksaarde zetten schitterende activiteiten op poten met een uitstraling tot ver buiten de grenzen. Denk maar aan ‘De Gezôarse Feesten’ en de grootste rommelmarkten uit de omgeving, maar zeker ook met hun cultureel en sportief aanbod de bloeiende mountainbikeclub, het streekbierenweekend en de alternatieve kerstmarkt die uitgegroeid is tot een ongeëvenaard evenement. Daarnaast zijn de Gezôarse Feesten ook financiële, materiele en logistieke partner bij heel wat lokale initiatieven.

3. Molenaarskoppel Clément en Maria

Maria en Clément houden al meer dan 20 jaar de Heirbrugmolen draaiende, een iconisch stukje erfgoed in onze stad. Daar waar Maria meestal in ‘the picture’ stond als molenarin, was Clément de stille werker die allerhande
karweitjes, zo maar, belangeloos en in alle stilte, uitvoerde. Tijdens de vele bezoekersdagen zorgde hij ervoor dat alles vlekkeloos en veilig verliep. Daarbuiten zijn ze nog actief als stads- en museumgids, als lid in de raad voor Toerisme en de Feestcommissie. Als klap op de vuurpijl kwamen ze eind 2023 uitgebreid aan bod in het televisieprogramma ‘Iedereen Beroemd’.

4. Vzw Jeugdpark Hoogland

Vzw Jeugdpark Hoogland bestaat al meer dan 70 jaar en al meer dan 50 jaar biedt Hoogland, met hun zeer gemotiveerde vrijwilligers, jeugdverblijfaccommodatie aan. Ze zijn een begrip binnen de kamphuiswereld in Vlaanderen. De laatste 15 jaar onderging de vzw een transformatie. Ze namen het beheer van de Lavertjes site op en zorgden voor een make-over van de buitenruimte op Hoogland. In 2023 nam de vereniging de (ontwijde) Kopkerk in beheer en toverde deze om tot een ontmoetingscentrum met plaats voor een Lokerse dansschool. Kortom samengevat is Hoogland, met de Lavertjes en Ontmoetingscentrum De kop, een plek waar heel wat Lokeraars zich kunnen uitleven en samen plezier kunnen beleven.

5. Werkgroep 11.11.11.

Werkgroep 11.11.11 Lokeren verfraaide onze stad met muurschilderingen en een bijhorende wandeling. In samenwerking met de Boskesschool en lokale buurtbewoners van de Kopkapelwijk werd er voor een kleurrijke en actuele opfrissing van de doorgang onder de N70 gezorgd. Deze muurschildering is een blijvende oproep tot klimaatbewustzijn en een aanklacht tegen oorlog en geweld. Ook kwam er in 2023 een extra muurschildering bij in de Karrestraat die symbool staat voor multiculturaliteit en verdraagzaamheid in de wereld. Met deze acties verlegt de organisatie haar klemtoon naar bewustmaking.