15/01/2024

Stad valt dubbel in de prijzen bij Openbaargroen-awards

Algemeen nieuws

Jaarlijks organiseert de Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG), samen met haar partners, de Openbaargroen-awards. Aan de hand van verschillende prijzen en labels worden recente, vernieuwende en inspirerende openbaargroenprojecten in de kijker geplaatst, en beloond. Onze stad viel eind 2023 maar liefst tweemaal in de prijzen en ging daarbovenop naar huis met het PLUSgroen-label voor de realisatie van het Heirbrugmolenpark.

Tijdens de Openbaargroen-awards werden er prijzen uitgedeeld aan Vlaamse gemeenten binnen de thema’s “Groene gemeente” en “Bijenvriendelijke gemeente”. Daarnaast werden er ook nog de labels PLUsgroen, dat inzoomt op nieuw publiek groen, en Klimaatbestendig project toegekend.

Heirbrugmolenpark en Sterrestraat laureaat binnen het thema “Groene gemeente”

In het wedstrijdthema “Groene Gemeente – groenprojecten” werd onze stad maar liefst twee keer laureaat met een recente realisatie. Het Heirbrugmolenpark werd in de subcategorie “Wijkparken” 2e laureaat, de renovatie van de Sterrestraat eindigde als 7e laureaat binnen de categorie “Tuinstraten”.

Heirbrugmolenpark sleept PLUSgroen label in de wacht

In 2023 pakten de Openbaargroen-awards uit met een nieuw label: PLUSgroen. De VVOG wil steden en gemeenten stimuleren om te investeren in bijkomend openbaar groen. Dit gaat over openbaar groen dat er in de teller netto is bijgekomen. Dus ofwel is er netto bijkomend publiek domein ofwel werd iets helemaal onthard en vervolgens compleet vergroend. Kleine onthardingen of nieuwe beplantingen komen voor dit label niet in aanmerking, het moet voor de burger echt een nieuwe groenbeleving opleveren. We mogen dan ook extra fier zijn dat ons eigenste Heirbrugmolenpark zo’n PLUSgroen-label toegekend kreeg. 

Het Heirbrugmolenpark is een realisatie die tot stand is gekomen dankzij de samenwerking van de stad met de volgende partners: Landschaps- en tuinarchitect Davy Van Laere, de molenaars, café De Molen, Erfpunt, vzw Samentuin ’t Bonenveld. De aannemer van het project was Stoop Projects.

VVOG is een vereniging van Vlaamse steden en gemeenten met het statuut van een vereniging zonder winstoogmerk (vzw). De aangesloten steden, gemeenten en provincies hebben het statuut van werkelijk lid.