08/08/2023

Hoe meld je een nest Aziatische hoornaars?

Algemeen nieuws

De Aziatische hoornaar, niet te verwarren met de Europese hoornaar, is een exotische wespensoort en vormt een bedreiging voor onze inheemse bijen.

De Aziatische hoornaar helemaal wegkrijgen in Oost-Vlaanderen, zal niet meer lukken. Door beheer wordt geprobeerd om lokaal de negatieve gevolgen te verminderen en beperken. 

Bestrijding in Oost-Vlaanderen

In afwachting van een Vlaamse beheerregeling organiseert de Provincie in 2023 de bestrijding van de nesten van Aziatische hoornaar in samenwerking met RATO vzw. In Oost-Vlaanderen is de bestrijding van de nesten door RATO vzw gratis.

De nesten hangen vaak hoog in bomen, waardoor er speciaal materiaal en expertise nodig is. De bestrijding op het terrein zal door opgeleide medewerkers gebeuren vanaf half augustus tot half november.

Aan burgers wordt uitdrukkelijk gevraagd om zelf geen bestrijdingsactie te ondernemen en het aan professionelen over te laten.

Een nest gespot? Wat kan jij doen?

Is er hinder of gevaar voor mensen?

Neem contact op met de brandweer via hun e-loket.

Is het geen hinderlijk nest, zonder gevaar?

Door het nest te melden via Vespa-Watch, verlopen de vervolgstappen in Oost-Vlaanderen vanaf 17 augustus 2023 als volgt:

  • Stap 1: Meld het nest via de website van Vespa-WatchTip: Zend een foto in waarop het nest en/of de wesp goed zichtbaar is.
  • Stap 2: Een vrijwilliger van Vespa-Watch controleert je melding en kijkt of het om Aziatische hoornaar gaat.
  • Stap 3: Je ontvangt een bericht van Vespa-Watch over je melding.
  • Stap 4: Ging je melding over Aziatische hoornaar? Dan maakt een medewerker van RATO vzw een afspraak voor de bestrijding.
  • Stap 5: Medewerkers van RATO vzw komen langs om het nest te bestrijden.

Lees meer over de Aziatische hoornaar.