28/07/2023

Nieuwe parkeerautomaten duiken op in Lokers straatbeeld

Algemeen nieuws Mobiliteit

Sinds kort werkt stad Lokeren samen met een nieuwe parkeerfirma, namelijk Streeteo by Indigo. Samen met deze firma maakt de Stad werk van een digitaal parkeersysteem. Als onderdeel hiervan worden de huidige parkeerautomaten begin augustus vervangen door nieuwe touchscreen automaten met nummerplaatingave. Net zoals in vele andere steden moet je voortaan geen ticketje meer achter je voorruit leggen.

Hoe werkt het?

Door de ingave van je nummerplaat komt je betaling in een digitaal systeem terecht. De parkeerwachter kan via dat systeem zien of je een geldig parkeerbewijs hebt.

Betalen kan met cash, bankkaart, sms parkeren (4411) of via een parkeerapp zoals Indigo Neo of 4411.

Locatie parkeerautomaten

Zo goed als alle huidige automaten en hun locaties worden behouden. Enkel op de Grote Kaai zal de automaat dichter bij het museum staan. In het begin van de Stationstraat verhuist de automaat naar de overkant van de straat. En één exemplaar in de Luikstraat verdwijnt gezien daar 4 automaten stonden. De automaten op de Groentemarkt en de Oude Vismijn komen op de locatie zoals voor de werken.

Nieuwe manier van controle

De komende maanden zal er ook een scanauto in het straatbeeld verschijnen. Deze wagen scant de nummerplaten van de geparkeerde voertuigen. Als er een overtreding wordt gedetecteerd, krijgt de parkeerwachter de gegevens door en zal deze ter plaatse gaan voor een visuele controle. De eerste maanden zal je nog een papieren retributiebon achter je ruitenwisser vinden, maar op termijn zal dit volledig digitaal gaan en krijg je je boete thuis opgestuurd.

Gratis parkeren blijft

30 minuten gratis parkeren blijft. Per parkeerzone (rode, gele en groene zone) kan je 2 keer per dag 30 minuten gratis parkeren. Als je jouw gratis tijd al verbruikt hebt, zal je enkel nog kunnen kiezen voor een betalend ticket. Op wandelafstand van het centrum vind je verschillende randparkings waar je sowieso gratis en onbeperkt kan parkeren.

Parkeerschijf en -kaarten

In de blauwe zone is het nog steeds verplicht om de fysieke Europese blauwe schijf achter de voorruit te plaatsen. Deze geeft recht op 2 uur gratis parkeren. Ook de mindervalidenkaart moet nog steeds zichtbaar en leesbaar achter de voorruit liggen. De zorgverstrekkerskaart wordt gedigitaliseerd, maar de blauwe schijf die je daarbij moet leggen, moet nog steeds fysiek voorliggen.

Voor de verlenging van de parkeerkaart is het niet meer nodig om fysiek langs te komen in de shop. Via de website van Streeteo (be.streeteo.com) kan je een aanvraag doen met de nodige documenten. Na controle en acceptatie van de aanvraag ontvang je een digitaal parkeerrecht voor de gekozen periode.

Parkeerzones

Op de parkeerautomaten wordt aangegeven wanneer je precies moet betalen. In de betalende zone moet je betalen van maandag tot en met zaterdag van 9 tot 18 uur. Op zon- en feestdagen  moet je niet betalen. In de rode zone mag je maximaal 1,5 uur parkeren, in de gele zone 2 uur en in de groene zone 4 uur. De parkeerzones worden aangeduid door zoneborden aan het begin en het einde van de zone. Voertuigen met een parkeerkaart voor mensen met een handicap mogen in alle zones onbeperkt en gratis parkeren.

Parkeerwinkel Streeteo

Voor meer info kan je terecht op be.streeteo.com of in de parkeerwinkel: Schoolstraat 6. De winkel is open op dinsdag van 13 tot 19 uur, woensdag van 9 tot 13 uur en donderdag van 9 tot 17 uur. Tijdens de Lokerse Feesten sluit de parkeerwinkel op dinsdag om 17 uur.

Meer info.