28/06/2023

Vernieuwde Groentemarkt terug open voor verkeer

Algemeen nieuws Mobiliteit

De plannen rond de totaalrenovatie van de Groentemarkt en de Oude Vismijn in het stadscentrum van Lokeren werden al eind 2019 opgetekend. Na verschillende participatierondes en ontwerpversies, werden eind 2022 de werken aangevat. Vandaag opent alvast het eerste deel uit het project, de Groentemarkt, opnieuw voor al het doorgaand verkeer. De opening van de Oude Vismijn volgt tegen het bouwverlof.

Vandaag werd de Groentemarkt opengesteld langs beide richtingen, via de Markt en de Roomstraat. De vroegere doorsteek naar de Oude Vismijn werd bij de hertekening van dit project geschrapt voor gemotoriseerd verkeer. Voortaan zal deze korte doorsteek enkel toegankelijk zijn voor de zachte weggebruiker.

De inrichting van de Groentemarkt past volledig binnen de duurzame visie die Stad Lokeren hanteert inzake groenbeheer, maar kadert eveneens binnen een klimaatbewust kader. 

Zo werden de parkeerplaatsen onthard waardoor er extra ingezet wordt op waterinfiltratie. Door wadi’s te creëren in de groenzones kan het water ter plaatse in de bodem trekken. Bij natte periodes kunnen deze wateroverlast tegengaan, en tijdens droge periodes zorgen ze ervoor dat het grondwater ter plaatse wordt gebufferd. De nieuwe parkeerplaatsen zijn bedoeld als kortstondige parkeermogelijkheid om de lokale handelaar vlot te kunnen bereiken. Voor langere bezoeken naar het stadscentrum wordt doorverwezen naar een van de voorziene parkings in de buurt (Vrijheidsplein (€), Grote Kaai, Markt (€)). 

Gezellig, groen & duurzaam

Stapstenen sieren de wadi’s en ook zitelementen werden voorzien op de Groentemarkt. De groene inrichting op zich, geeft een veel toegankelijkere en gezellige indruk aan deze passage in de stadskern. In het kader van het nieuwe lichtplan van de Stad werd de verlichting aangepast. Bepaalde terrassen werden uitgebreid, wat de straat automatisch meer doet leven en bruisen.

Fase 2: Oude Vismijn binnenkort ook afgerond

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de werkzaamheden in de Oude Vismijn. Geschat wordt dat deze tegen het bouwverlof deze zomer afgerond worden. Hierover wordt later nog gecommuniceerd via de stadskanalen.

Meer info over het project vind je bij stadsprojecten op de website.