10/10/2022

Stadscentrum is nieuwe speelzone rijker

Algemeen nieuws Jeugd

Afgelopen weekend werd de laatste hand gelegd aan de nieuwe speelzone in het Prinses Josephine-Charlotte park. We voegen hiermee opnieuw de daad bij het woord om van onze stad een stimulerende plaats te maken voor kinderen en jongeren om buiten te spelen en te sporten. Gepaard met deze oplevering worden ook de verfraaiingswerken gestart om het park nog groener te maken en de aanlegsteiger rolstoeltoegankelijk. In het voorjaar van 2023 zal dit nieuw ingerichte deel van het stadspark officieel ingehuldigd worden.

In de zone tussen het Parkpaviljoen en de bestaande struiken werd een nieuwe speelzone ingericht die vanaf nu ingespeeld kan worden. Bij de aanleg van deze zone wilden we met onze speelterreinenuitbreiding in de stad investeren in extra outdoor prikkels in het stadscentrum. Daarom creëerden we op deze bestaande groene site extra spelimpulsen voor onze jeugd en dat in de vorm van een tof en uitdagend laagtouwenparcours.

Het toestel is zodanig ontworpen dat het capaciteit biedt voor niet alleen individuen, maar ook voor kleine toeristische groepen. Het laagtouwenparcours, perfect op maat van jonge kinderen en jongeren, past binnen het concept van ‘outdoor avonturensporten’. Iets wat de stad ter hoogte van de Durme en in Park Ter Beuken al aanbiedt (kajak, sup, kano, mountainbike, beachvolleybal, …) en maar wat graag uitbreidt ter bevordering van het buiten spelen en bewegen.

Kinderen en jongeren blijvend stimuleren te bewegen

Met deze nieuwe speelzone is onze stad niet aan haar proefstuk toe. Integendeel, we maken het tot ons doel om jaarlijks een nieuw speel- of sportterrein aan te leggen of bestaande terreinen te vernieuwen. Zo telt de stad intussen maar liefst al 42 speelterreinen, verspreid over de buurten en deelgemeenten. Nog net voor de zomer werden er bijvoorbeeld ook nog op de Vlasdam gloednieuwe klimblokken geplaatst, ter vervanging van de veerwipjes.

Het park vormt een belangrijke groene wandel- en fietsdoorsteek die de verbinding maakt tussen verschillende delen van Lokeren. Dat willen we uiteraard behouden. Meer nog, met deze aanpassingen willen we net meer inzetten op de veiligheid voor de zachte weggebruiker. En veiligheid, dat geldt voor iedereen. Zo zal ook de aanlegsteiger aan de haven rolstoeltoegankelijk worden gemaakt.

Concreet staan de volgende werken gepland ter hoogte van de nieuwe speelzone in het Prinses Joséphine-Charlotte park:

• Nieuw pad aanleggen naast gebouw van Bootverhuur Meersland (Stad Lokeren)

• Vernieuwen van de aanlegsteiger (rolstoelveilig maken) (Stad Lokeren)

• Extra banken plaatsen (Stad Lokeren)

• Extra vuilnisbakken plaatsen (IDM)

• Heraanleg beplanting/groen (Stad Lokeren)

• Vernieuwen gebouw Bootverhuur Meersland (Meersland)

De werkzaamheden in onze uitvoering vangen - onder voorbehoud van de weersomstandigheden - midden oktober aan.