25/06/2022

Openluchttentoonstelling Nick Ervinck in Park ter Beuken

Algemeen nieuws Cultuur Park ter Beuken

Onze stad heeft een hart voor kunst. Dat bewijst ze onder meer door het tweejaarlijks organiseren van een openluchtexpo in Park ter Beuken, in samenwerking met de stedelijke commissie kunstpatrimonium en Kunstacademie Ter Beuken. Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de commissie werd beeldend kunstenaar Nick Ervinck en zijn expo GNI-RI jun2022 naar Lokeren gehaald.

50 jaar stedelijke commissie kunstpatrimonium

We hebben als stad een lange traditie in het verwerven en behouden van kunstwerken in de (groene) publieke ruimte. In 1972 werd de commissie kunstpatrimonium opgericht om het stadsbestuur te adviseren bij de aankoop van kunstwerken. Dit op voorstel van Romain Goeters (1916-1996) en Gerard Soetens (°1932), twee leraars uit het technisch onderwijs in Lokeren. Gerard werd dit jaar trouwens nog verkozen tot Meest Verdienstelijke Lokeraar.

Vanaf 1981 werd op regelmatige basis een openluchttentoonstelling georganiseerd in Park ter Beuken. Van bij het begin werd heel bewust gekozen voor hedendaagse kunst. Heel wat gevestigde namen kregen hier hun eerste kansen, bijvoorbeeld Berlinde De Bruyckere, Johan Tahon, Nadia Naveau, Sofie Muller en Renato Nicolodi. De commissie kent een gevarieerde samenstelling: kunstenaars, restauratoren, docenten kunstonderwijs, galerijhouders, … Tot op heden is de commissie actief in het geven van advies en het organiseren van tentoonstellingen bij verschillende partners.

Dit jaar bestaat de commissie kunstpatrimonium 50 jaar. Om dit te vieren werd gekozen voor een grote naam uit de kunstwereld: Nick Ervinck. Zijn kunstwerken zullen te bezichtigen zijn in Park ter Beuken van 25 juni tot 2 oktober.

Lokeren haalt groot artiest binnen

De pop-up tentoonstellingen in Park ter Beuken geven ruimte aan kunstenaars om in dialoog te gaan met de aangelegde parknatuur middenin onze stadskern, waardoor de grens met natuur en kunst heel fijn en soms letterlijk tastbaar wordt. Waar we twee jaar geleden Blind Spot van Henk Delabie mochten bewonderen, strijkt nu de GNI-RI jun2022-expo van beeldend kunstenaar Nick Ervinck neer in onze stad. Het werk LUBZAERC is trouwens voor het eerst te zien in België. Lokeren kreeg hiermee de eer van deze primeur.

De BLOB-vorm staat centraal in het werk van Nick Ervinck: "De BLOB is uitgegroeid tot een explosief krachtveld, dat op de meest diverse manieren energetische expansie in menselijke en architecturale verhoudingen kon weergeven. Hiermee herschep ik de wereld en druk ik ze uit in al haar chaotische schoonheid, grenzeloze grootsheid en poëtische charme. Ze is mijn favoriete expressiemiddel geworden om processen van onbeperkte en onafgebroken groei te laten expanderen, vanuit het minuscuul kleine tot het monumentaal grote. De BLOB laat elke mogelijke uitdeining toe, maar is nooit voorspelbaar en valt nergens te stoppen. Ze is voor mij dan ook vooral vrijheid die naar buiten stroomt – onbegrepen vrijheid weliswaar, en precies daarom zo aantrekkelijk voor een kunstenaar.”

In Lokeren exposeert hij volgende BLOBS: LUBZAERC, APSAADU, NARTUAT en CULMIRIOM. Over de hele wereld exposeert Nick Ervinck met veel succes. GNI-RI may2022 in Roeselare was het startschot voor de zomer 2022 van Nick Ervinck. Nu is zijn werk te bewonderen in Lokeren en later zal zijn werk ook te zien zijn in Gent en Middelkerke.

Openluchttentoonstelling GNI-RI jun2022 van Nick Ervinck, Park ter Beuken Gratis expo van 25 juni tot 2 oktober.