21/02/2022

Mogelijkheid tot bijkomende dosis na Janssen-vaccin door maatregelen in andere Europese landen

Algemeen nieuws

België beschouwt een eerste vaccinatie met het Janssen-vaccin, gevolgd door een extra dosis met het Janssen-vaccin of een mRNA-vaccin, als een volledig vaccinatieschema. De extra dosis wordt in ons land dus gezien als een boosterdosis. Dit vaccinatieschema, dat dus bestaat uit twee dosissen, is voor ons land voldoende voor een positief Covid Safe Ticket en het Europees Digitaal Corona Certificaat.

In Frankrijk en Duitsland daarentegen bestaat een volledig vaccinatieschema voor mensen die gestart zijn met het Janssen-vaccin sinds januari van dit jaar uit drie dosissen, namelijk het eerste Janssen vaccin gevolgd door twee mRNA vaccins (namelijk één om het basisschema te vervolledigen en het andere als booster). Dit vaccinatieschema is in deze landen nodig om te kunnen deelnemen aan culturele, sportieve, … activiteiten, maar ook om toegang te krijgen tot horeca. Het Groothertogdom Luxemburg heeft beslist om dit vaccinatieschema aan te bieden aan haar burgers wiens schema is gestart met een Janssen vaccin, en dit op vrijwillige basis.

De IMC Volksgezondheid heeft beslist om deze mogelijkheid ook in ons land in te voeren voor personen die het Janssen-vaccin kregen. De personen die dit vaccinatieschema wensen, kunnen een herhalingsvaccinatie krijgen vanaf 3 maanden na de tweede dosis. Om hiervoor een afspraak te maken, neem je vanaf maandag 21 februari contact op met het Infopunt Vaccinatiecentrum via vaccinatiecentrum@lokeren.be of 09 342 30 00 (elke werkdag bereikbaar van 9 tot 16 uur). Meer info over deze derde dosis vind je in deze infofiche.

Deze vaccinatie is vrijwillig en gratis, en enkel mogelijk voor volwassenen. Het Janssen-vaccin werd namelijk niet toegediend aan minderjarigen.