27/01/2022

Poëzieweek in Lokeren komt Dichter

Algemeen nieuws Bibliotheek Kunstacademie

Van 27 februari tot en met 2 februari trekken Bibliotheek Lokeren, Kunstacademie Ter Beuken en de Cultuurraad Lokeren alle registers open, want dan staat poëzie opnieuw een hele week centraal tijdens de Poëzieweek 2022.

Dichter in de bibliotheek dankzij Stijn Vranken

Tot groot plezier van zijn publiek maakt Stijn Vranken al vele jaren poëziepodia onveilig. Op Gedichtendag palmt de voormalige stadsdichter van Antwerpen de bibliotheekzolder in met ‘Wees gerust, maar niet hier’, een flexibele poëzievoorstelling die het publiek meeneemt op een ongehoorde trip naar alle uithoeken van dit bestaan. Genadeloos pulkt deze dichter aan al wat ons drijft: verlangen, twijfel, haat, onzin, zwaartekracht… - en meer dan eens aan alles tegelijk. Maar bovenal beschrijft hij de liefde, en wel helemaal zoals ze is: gretig en vaak ver te zoeken. Met een snedige mix van gedichten, verhalen en anekdotes brengt Stijn Vranken poëzie op een toegankelijke en inspirerende manier tot leven. Grondig en luchtig. Ontroerend en grappig. Filosofisch en banaal. Zoals het leven zelf, dus. Alles wat je nodig hebt op Gedichtendag.

27 januari 2022, 20 uur Torenzaal (CC Lokeren), Torenstraat 1
Gratis inschrijven via bibliotheek@lokeren.be (Covid Safe Ticket is verplicht)

In Bibliotheek Lokeren vind je standaard een themastand rond poëzie voor volwassenen en kinderen. Op de jeugdafdeling is er vanaf donderdag ook een poëziesafari met 11 ra-ra-raadselgedichten. In elk gedicht zit een dier verstopt. Wie alle antwoorden correct invult op het kruiswoordraadselblad, ontdekt het codewoord. Uit alle inzendingen wordt eind februari 1 gelukkige winnaar geloot. De prijs is een beestachtige bloemlezing vol dierengedichten ‘Een wonderprachtig dier’ van Ine De Volder.

Van 27 januari tot 25 februari
Bibliotheek Lokeren, tijdens de openingsuren 
gratis, leeftijd: derde kleuterklas tot en met vierde leerjaar

#weesgedichten

Tijdens de Poëzieweek duiken op tal van ramen in Vlaanderen #weesgedichten op, met een soort van bewandelbare dichtbundel als resultaat. Ook in Lokeren en de rest van het Waasland word je op straat zomaar getrakteerd op een gedicht. Aan de Lokeraar en de bezoekers om ze allemaal te spotten.

27 januari tot 2 februari 2022
gratis

Daknam Dichter

Tijdens Daknam Dichter zet de werkgroep poëzie van Cultuurraad Lokeren dichters uit grootLokeren in de schijnwerpers. Aanstormende talenten en gevestigde waarden presenteren dan traditioneel hun mooiste poëzie in de kerk van Daknam. In het coronajaar 2022 doen ze dat voor één keer niet op de laatste zondag van januari, maar in het voorjaar. In afwachting daarvan ontdek je de gedichten van de betrokken Lokeraars alvast op de poëzieposters in de bibliotheek. Op zoek naar nog meer moois van eigen bodem? Download dan zeker de programmabrochure van Daknam Dichter via cultuurraadlokeren.be. Ook alle info over de voorjaarseditie is daar straks te vinden.

27 januari tot 16 februari 2022
Cultuurraad Lokeren
gratis
poezie.cultuurraadlokeren@gmail.com

Poëzietelefoon

Poëzie van hoorn tot oor? Daar zorgen de leerlingen uit het Woordlab van Kunstacademie Ter Beuken dit jaar opnieuw voor. Wie tijdens de Poëzieweek naar de poëzietelefoon belt, wordt getrakteerd op een prachtig gedicht. Bellen kan naar: 0478 82 91 88 - 0479 99 01 03 - 0479 99 02 56

26 januari en 27 januari, 18 – 20.30 uur
Kunstacademie Ter Beuken
kunstacademie@lokeren.be

Poëzieweek voor leerkrachten

De Poëzieweek is het ideale moment om in de klas aan de slag te gaan met poëzie. Daarom voorzien Iedereen Leest (VL) en Stichting Lezen (NL) gratis lessuggesties. Deze zijn aan te vragen via online formulieren te vinden via lokeren.bibliotheek.be/poezieweek.