09/12/2021

Samen met Lokerse beenhouwers geven we 250 kg paardenworst aan Lokerse voedselbank

Algemeen nieuws Toerisme

Tijdens de Lokerse Feesten afgelopen zomer stelde ons stadsbestuur in aanwezigheid van menig geïnteresseerden het lees-, kijk- en kookboekje ‘De échte Lokerse paardenworsten’ voor. Het werk van Lokeraar Stany Pensaert. Bij elk verkocht exemplaar van de eerste druk werd er 1 kg Lokerse paardenworsten geschonken aan de Lokerse Voedselbank. Op woensdag 8 december werden de bonnen officieel overhandigd aan de vzw De Toevlucht.

De Lokerse paardenworsten zijn van bij de oorsprong een gerecht dat door arm en rijk wordt gegeten. Het Lees-, kijk- en kookboek ‘De échte Lokerse paardenworsten’ – geschreven door Lokeraar Stany Pensaert in samenwerking met de dienst Toerisme vertelt het geheime recept van zijn broer Danny Pensaert, die jaarlijks 1400 kg paardenworsten maakte op de Lokerse Feesten.

“We zijn erg trots op deze prachtige, warme samenwerking dat draait rond een van onze meest gekende streekgerechten. Het verhaal van de Lokerse paardenworst gaat al enige tijd terug en is zeker zeer interessant”, voegt schepen van Toerisme Marina Van Hoorick graag toe.

‘Goed voor 1 kg Lokerse paardenworsten’

Samen met het Lokers Beenhouwerssyndikaat besloten we bij de lancering van het boekje om per exemplaar van de eerste druk een bon te schenken aan de Lokerse Voedselbank. Op woensdag 8 december overhandigden we samen officieel de bonnen aan vzw De Toevlucht. “Op die manier hopen we 250 gezinnen in de eindejaarsperiode te laten genieten van dit feestelijk gerecht”, aldus schepen van Welzijn, Nina Van der Sypt.

Van idee tot heerlijke samenwerking

Het idee voor dit boekje ontstond tijdens de koksopleiding van Lokeraar Stany Pensaert bij CVO Groeipunt in Zele waar hij voor de module streekgerechten de Lokerse Paardenworsten als lees-, kijk- en kookboekje presenteerde. Zijn docente Vera De Pauw, en zijn gezinsleden stimuleerden Stany om hier meer mee te doen.

Het is om die reden dat hij aanklopte bij onze burgemeester Filip Anthuenis die er op zijn beurt de dienst Toerisme bijhaalde om van dit initiatief een publicatie te maken. Zo kwam het tot een samenwerking tussen Stany Pensaert, onze stad en de 10 beenhouwers wiens Lokerse paardenworsten het label van het VLAM streekproduct.be mogen dragen.

Het boekje is nog steeds te verkrijgen op de dienst Toerisme aan 7 euro.
Infopunt Toerisme Markt 2
09 340 94 74
toerisme@lokeren.be