31/08/2021

11 en 12 september: een weekend boordevol vrijetijdsactiviteiten

Algemeen nieuws Jeugd Sport Toerisme

Lokeren leeft! En daar is hét vrijetijdsweekend van 2021 het mooiste bewijs van. Op het menu? Twee dagen boordevol uiteenlopende activiteiten voor jong en oud. 

Zaterdag 11 september

Nieuwe herfst- en windercollectie op de Modewandeling

Na de virtuele modewandeling van vorig jaar, is de nieuwe collectie van de Lokerse winkels nu terug live te ontdekken! Op zaterdag 11 september vindt de 15e editie van de Modewandeling plaats op de Markt van Lokeren. 20 Lokerse modezaken showen hun nieuwe wintercollectie op de langste rode loper van Oost-Vlaanderen. Van 14 tot 18 uur zie je zo meer dan 100 modellen de revue passeren. De Modewandeling staat ieder jaar garant voor sfeer, fashion en ambiance maar uiteraard ook voor stijlvolle outfits.

Rapencross

Na het overdonderende succes van de Rapencross in 2018, met meer dan 8000 toeschouwers in Park ter Beuken, gooide het coronavirus jammer genoeg roet in het eten bij de editie 2020. Ondanks de moeilijke omstandigheden ging de wedstrijd tóch door. Meer dan 400 000 kijkers (marktaandeel van 33,8%) zagen toen live hoe de latere Europese kampioen Eli Iserbyt als eerste over de finish kwam. Maar een cyclocross zonder publiek is als een café zonder bier.

Dit jaar kan en mag er opnieuw publiek ontvangen worden langsheen het parcours van de verschillende veldritten. Uiteraard zal dit verlopen met respect voor de op dat moment nog geldende veiligheidsmaatregelen, zowel op als naast het terrein. De veiligheid van zowel deelnemers als toeschouwers blijft een absolute prioriteit.

Op zaterdag 11 september opent de top van het internationale veldrijden opnieuw hun seizoen met de Rapencross/Ethias Cross Lokeren. Hart van het parcours vormt het Park ter Beuken. Te midden van de natuur, omringd door bomen, langs de oevers van de Durme maar toch op een steenworp afstand van het stadscentrum. Een unieke locatie voor de in Vlaanderen – op voetbal na – populairste sport, met centraal op de omloop een heus spektakelstuk: de Mont Henri.

Deze editie van de Rapencross geldt trouwens ook als generale repetitie voor de Belgische Kampioenschappen Cyclocross in januari 2023. Dan strijken de beste Belgische veldrijders van dat moment in Park ter Beuken neer om onder elkaar uit te maken wie een jaar lang in de Belgische driekleur mag rondrijden. Je leest het goed: de Belgische Kampioenschappen Veldrijden, jaarlijks goed voor 25 000 toeschouwers en ruim meer dan 1 miljoen tv-kijkers op Sporza, komen naar Lokeren.

De Rapencross/Ethias Cross Lokeren 2021 wordt alleszins een niet te missen afspraak. Met een mooie en gevarieerde omloop, ongetwijfeld (eindelijk opnieuw) heel wat enthousiaste toeschouwers én de eerste krachtmeting van het seizoen bij jeugd, dames- en heren veldrijders zijn alle ingrediënten aanwezig om er een onvergetelijke dag van te maken. En voor wie het niet lukt om live aanwezig te zijn: de dames- en heren elitewedstrijden zijn gewoon live te volgen bij VTM.

Officieel programma:

  • 12.30 uur Eerstejaarsnieuwelingen
  • 13.30 uur Tweedejaarsnieuwelingen
  • 14.30 uur Mannen juniores
  • 16.15 uur Dames elites
  • 17.30 uur Heren elites

Parcours opent voor publiek vanaf 11.30 uur. Info en tickets via www.rapencross.be

Jeugdinitiatie cyclocross

Ook zin om eens door het veld te crossen zoals Wout van Aert, Sanne Cant of Mathieu van der Poel? Ook benieuwd hoe het voelt om eens op een echt cyclocrossparcours te rijden? Dan is deze activiteit zeker iets voor jou! Op zaterdag 11 september organiseert Dienst Sport en Jeugd in samenwerking met En Danseuse een initiatie cyclocross op het parcours van de Rapencross. Ervaring is niet vereist en je hoeft niet over gespecialiseerd materiaal te beschikken, zolang je fiets maar in orde is. We werken in 2 shiften. De jongste groep (°2015 - 2012) start om 9.30 uur, om 10.30 uur is het aan de oudste kinderen (°2011 - 2007). De initiatie gebeurt op het niveau van de kinderen en wordt gegeven door gespecialiseerde trainers met een hart voor de fiets en voor de sporters. Prestatie is niet belangrijk, plezier en beleving des te meer. Ben je nadien helemaal gebeten door de microbe? Dan kan je later op de dag komen kijken naar de helden van het veld die dan hun kunsten tonen tijdens de Rapencross.

Deelname is gratis maar op voorhand inschrijven is wel noodzakelijk! Inschrijven kan vanaf maandag 16 augustus tot en met woensdag 8 september via de webshop webshoplokeren.recreatex.be. Wie wil kan zich de dag zelf nog aanmelden maar loopt wel het risico dat de activiteit volzet is. Deelnemers ouder dan 12 jaar moeten een Covid Safe bewijs voorleggen.

Vrijetijdsmarkt-Sportdorp: maak kennis met je nieuwe hobby

 

De Lokerse verenigingen en het Volwassenenonderwijs bundelen de krachten om jou hun jaarprogramma en werking voor te stellen. Laat je verleiden door het veelzijdige culturele en educatieve aanbod, geniet van de verschillende sportdemonstraties of flaneer gezellig langs de kraampjes. Dit jaar maak je in een Sportdorp actief kennis met een hele waaier van sporten. Verschillende lokale sportverenigingen organiseren demo’s, workshops en laten jullie meegenieten van basket, boogschieten, handbal, hockey, kajak, muurklimmen, dans, rugby en voetbal. Voor de kleinsten is er een speciale zone met springkastelen en een speleobox. Kortom voor elk wat wils. Van 1 tot 31 september organiseert Sport Vlaanderen in samenwerking met de sportdiensten de Maand van de Sportclub. Sport Vlaanderen wil hiermee de clubs in de kijker zetten en promoten bij de lokale bevolking. Met het sportdorp opent Stad Lokeren als gaststad de Europese Week van de Sport. De hippe accordeonband La Nouvelle harmonie Bruxelloise en SLX zorgen voor een muzikale noot. Een plezier voor oog, oor en gemoed!

Zaterdag 11 september van 14 tot 17 uur in het Prinses Josephine Charlottepark. Meer info: Patrick Van Hooste (patrick.vanhooste@lokeren.be), 09 340 50 80.

Zondag 12 september

Open Monumentendag - in het spoor van trein en tram

Op Open Monumentendag (OMD) – zondag 12 september - brengt het Waasland de historische spoorweglijnen in beeld. Ook Lokeren heeft een boeiend spoorwegverleden. We volgen die dag met de fiets het spoor van verdwenen routes, gaan op wandel in de stationsbuurt, bezoeken miniatuurspoorwegtuinen en houden open deur in het charmante tramhuisje. Daarnaast laten we je genieten van muziektheater aan de voet van de fraai gerestaureerde Heirbrugmolen. 

1. Op SPOOR-tocht

Ga je mee op SPOOR-tocht? Velen onder jullie herinneren zich vast nog de tramlijn Overmere – Oostakker, die over Heiende ging of de treinlijn van Lokeren naar Moerbeke. Deze spoorlijn werd in 1971 opgebroken en vervangen door het wandel- en fietspad ‘Spoorwegpad’, in de volksmond gekend als ‘De route’ of ‘ ’t Baantjen’. Op Open Monumentendag brengen de heemkundige kring de Souvereinen en de stadsgidsen de verloren routes terug tot leven met feiten, verhalen en weetjes. Hou halt aan de verborgen parels en scan de QR-codes voor bijkomende info of leuke anekdotes.

Fiets de spoorwegroute vanuit Lokeren of Moerbe ke met een gids of op eigen houtje.  Op het traject van de tramlijn kan je zelf op tocht en ontdek je aan de hand van QR-bordjes de geschiedenis van het trammetje dat op Lokers grondgebied van Heiende tot aan Kruis-Lieven-Heer in Doorslaar pufte. De fietsroute in de brochure verbindt de spoorwegroute met de tramroute, goed voor 30 kilometer fietsplezier.  Fietsroute en infobrochure gratis verkrijgbaar in het Stadsmuseum Lokeren en Infopunt Toerisme of kan je downloaden via toerisme.lokeren.be/openmonumentendag. Vertrek op de parking aan de achterzijde van het NMBS-station van Lokeren, Groendreef. Gegidste fietstocht met vertrek om 10 en 14 uur. Beperkt aantal deelnemers. Inschrijven is noodzakelijk via toerismelokeren.recreatex.be.

2. Tentoonstelling Tramhuisje, Stationsplein

De mooiste visuele herinnering aan de tram in Lokeren is wel het Tramhuisje op het Stationsplein. Voor Open Monumentendag steken we het in een zwart-wit kleedje. Blik terug aan de hand van oude foto’s, tekeningen en kleine souvenirs. Doorlopend te bezoeken van 10 tot 17 uur. Stationsplein. 

3. Rondleiding stadsontwikkeling in de Stationsbuurt

WANDELING DOOR STATIONSWIJK-ZUID
Historicus Alain Debbaut brengt de geschiedenis van de Stationswijk tot leven door verhalen over de Durme en haar vele kronkels, de huizen en hun inwoners, de fabrieken en hun herbestemming, het vreselijk bombardement in WOII, de jaarmarkten op het Stationsplein, het Gasgesticht, de ambachtelijke bedrijven van brouwerij tot kuiperij.

WANDELING DOOR STATIONSWIJK-NOORD ‘MIJN STROATE, MIJNE WIJK VROEGER EN NU’
Jeanine Bellens, gids en inwoonster van de stationsbuurt vertelt: ‘Na meer dan 20 jaar in de Brouwerijstraat gewoond te hebben, zag ik de straat veranderen. Wat nu een loutere woonstraat is, waren er vroeger enkele fabrieken maar vooral ook veel buurtwinkels zoals o.a.: de schoenwinkel van Maria,  kranten of papierwaren haalde je bij Zulma en voor snoepgoed gingen de kinderen van de buurt naar het  kruidenierswinkeltje van Mansken.’ Wandel mee met Jeanine en krijg het verhaal van de buurt achter het station vroeger en nu ‘van binnenuit’ verteld.

Beide rondleidingen vertrekken aan de voorkant van het NMBS-Station van Lokeren, Stationsplein, om 10.30 en 14.30 uur. Beperkt aantal deelnemers. Inschrijven is noodzakelijk via toerismelokeren.recreatex.be.

4. Openstellen miniatuur spoorwegbaan

Als je het tuinpoortje van de families De Wit en De Donder opent, is het alsof je in een andere wereld binnenstapt. Je vindt er een kasteelruïne, een bergdorpje, viaducten en tunnels. En treinen, natuurlijk. Miniatuurtreinen, tot in het allerkleinste detail afgewerkt, die over honderden meters rails rijden. Je valt van de ene verbazing in de andere. Plezier voor klein én groot.

Praktisch: bezoek de twee modeltreintuinen enkel en alleen tijdens Open Monumentendag, van 10 tot 17 uur. Vooraf kies je een tijdslot op toerismelokeren.recreatex.be. Modeltreintuin ‘Minidom’ familie De Wit, Rietstraat 1, Eksaarde. Modeltreintuin familie De Donder, Hillarestraat 248. Gratis.  

5. OKAN tentoonstelling - Koffers vol dromen

In het Technisch Atheneum Lokeren leren jongeren in een Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers zo veel mogelijk Nederlands om daarna in het middelbaar onderwijs verder te studeren. De leerlingen maakten koffers vol dromen, filmpjes, tekeningen en radio en geven je zo een kijkje in hun hoofd en hun leven. Scan de bijhorende QR-codes met je smartphone en ontdek het verhaal van elke leerling.

Doorlopend te bezoeken van 10 tot 17uur. Gratis. Meer info: Stadsmuseum Lokeren, Markt 15a, 09 345 44 58, museum@lokeren.be.

6. Heirbrugmolen

De Heirbrugmolen uit 1873 is de enige overblijvende van de 47 molens die ooit op Lokers grondgebied stonden. De meester molenaars malen er graan voor het Lokers Meulenbruued. Klim van de grond tot in de nok.

Doorlopend te bezoeken met gids van 10 tot 17 uur. Gratis. Afspraak: Heirbrugmolen, Heirbrugstraat 160, Lokeren.
Tijdens Open Monumentendag stellen we ook de definitieve keuzes over de nieuwe invulling voor het terrein rondom de Heirbrugmolen voor. Stap mee met onze virtuele wandeling en ontdek zo de toekomstplannen!

7. Voorstelling muziektheater 'Schietn mee spek' (Heirbrugmolen)

 

Hilde Rogge is een vertelster pur sang. Stijn Bettens een muzikant van groot kaliber. Speciaal voor deze editie brengen ze een passioneel verhaal dat ons naar vroeger voert. Een verhaal dat zijn oorsprong vindt in de vlasvelden van Vlaanderen. Uit de pen van Omer Wattez. Hilde vertelt het verhaal van molenaar Jan de Mulder opnieuw in een frisse, eigentijdse taal. Met passie. En goesting. Stijn tokkelt onstuimig op zijn accordeon. Dat alles op een bedje van gesuikerd bier en heetekoeken!

Voorstellingen om 10.30 en 14 uur. 50 zitplaatsen per voorstelling. Verplicht vooraf inschrijven via toerismelokeren.recreatex.be.

Alle info en brochure over Open Monumentendag: Infopunt Toerisme, Markt 2, 09 340 94 74 of toerisme@lokeren.be. 

Vlieg in 't Park

Waar kan je beter nagenieten van de zomer dan in een park waar fantasie, avontuur en plezier samengaan? Het CC nodigt je uit om het groen in te trekken voor een mooi en gevarieerd programma met circus, theater, muziek, knutselplezier, drank, taart en amusement, op maat van kinderen en families. 

Check hier het volledige programma