19/07/2021

Lokeren toont zich solidair met de slachtoffers van de watersnood

Algemeen nieuws

Stad Lokeren leeft mee met iedereen die zwaar getroffen werd door de watersnood in ons land. We merken dat veel Lokeraars willen helpen en dat er enorm veel solidariteit is van onze inwoners. Daar zijn we iedereen zeer dankbaar voor! 

Door de omvang van de natuurramp zal het nationaal crisiscentrum de coördinatie van de hulpprogramma’s aansturen. Een goede coördinatie zorgt ervoor dat de belangrijkste noden in kaart worden gebracht en snel aangepakt kunnen worden. We blijven dit de komende dagen in samenspraak met andere gemeenten en met de bovenlokale autoriteiten verder bekijken. Wil je nu al helpen? Dan verwijzen we je graag door naar de grote solidariteitsactie van het Rode Kruis.

Hoe kan jij nu al helpen?

Rode Kruis-Vlaanderen en Croix-Rouge de Belgique slaan de handen in elkaar om de noodhulp naar aanleiding van de overstromingen te coördineren. 

Het Rode Kruis is op heel veel plaatsen aanwezig en kan daardoor snel in actie schieten om noodhulp te bieden. Sneller en efficiënter dan wie ook. Daarom brengen zij nu de specifieke noden in de getroffen regio's in kaart. Op basis daarvan worden dan specifieke noodhulpacties ondernomen.

Financieel steunen of zelf de handen uit de mouw steken als crisisvrijwilliger kan via www.rodekruis.be/helpenhelpt.

 

Lokerse brandweer ter plekke

Verschillende teams van de Lokerse brandweer - waaronder een duikteam - zijn ter plekke in Wallonië en Luik. Zij helpen in eerste instantie bij de vele reddingsacties, maar steken ook een handje toe bij de opruimwerken. 

Kampplaatsen voor jeugdbewegingen

Het Agentschap Natuur en Bos bekijkt de mogelijkheid om terreinen ter beschikking te stellen voor jeugdkampen die nog op zoek zijn naar een nieuwe plek. 

Wil je graag meer weten? Neem dan contact op via buitengewoon.kamperen@vlaanderen.be. Alle info voor jeugdverenigingen in verband met kampen en vakanties vind je op de website van De Ambrassade. 

Dag van nationale rouw

Naar aanleiding van de overstromingen en als blijk van medeleven met de slachtoffers en hun naasten, wordt dinsdag 20 juni uitgeroepen tot een dag van nationale rouw. Vanaf 7 uur 's ochtens zal de Belgische vlag aan het stadhuis halfstok hangen. Verder roepen we de Lokeraar op om deel te nemen aan de minuut stilte die in het hele lang geldt van 12.01 uur tot 12.02 uur. 

Meer info over deze dag van nationale rouw vind je in de omzendbrief van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken.

 

Vanuit het stadsbestuur: een dikke merci aan alle Lokeraars die de slachtoffers van deze natuurramp helpen!