04/11/2020

Oude eik op het kruispunt Eksaardebaan - Gentse-steenweg wordt geveld op 10 november tussen 9 en 12 uur.

Algemeen nieuws

Opgelet: gevaar voor vallende takken!
 
Onlangs merkten de stadsdiensten op dat deze Amerikaanse eik aangetast is door een agressieve Ganoderma-soort (harslakzwam). Deze veroorzaakt witrot in de stam en wortels, wat de stabiliteit van de boom ondermijnt.
 
De onvoorspelbaarheid van het toekomstige gedrag van deze boom, maakt dat er risico is op stambreuk of zelfs ontworteling. Gezien de locatie is er sprake van acuut gevaar en zal deze boom geveld worden.
 
In de periode tussen december 2020 en februari 2021 zal op dit punt een nieuwe gezonde zomereik (Quercus robur) aangeplant worden. De plantmaat wordt 25/30, wat betekent dat het een jonge boom is met een omtrek tussen de 25 en 30 cm en een 5-tal meter hoog zal zijn. De groendienst zal die met grote zorg zelf op de kwekerij gaan uitkiezen.

De Eksaardebaan zal op dinsdag 10 oktober van 9 tot 12 zal afgesloten zijn in beide rijrichtingen. Verkeer van de N70 kan niet meer naar de Eksaardebaan. Komende van Eksaarde kan men tot aan de Ward De Bockstraat rijden. Eens voorbij de Ward De Bockstraat is de Eksaardebaan doodlopend.