01/06/2018

Veranderingen aan de Kunstacademie

Kunstacademie

Op 1 september 2018 treedt een nieuw decreet voor het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) in werking.  Als gevolg van deze nieuwe regelgeving zal er van alles veranderen in de Vlaamse academies.  Dus ook in de Kunstacademie Ter Beuken.  De veranderingen zijn een uitbreiding van het aanbod en een inhoudelijke vernieuwing van de lessen.  We zetten het graag voor u op een rijtje.

Alle kinderen  kunnen vanaf 6 jaar starten met alle lessen.  Op woensdag en zaterdag kunnen ze muziekinitiatie en/of woordinitiatie volgen; en zij kunnen inschrijven voor alle beeldateliers.  Leerlingen vanaf 6 jaar kunnen ook starten met viool- of celloles als er voldoende plaatsen beschikbaar zijn.  De leerlingen van 6 en 7 jaar komen terecht in de eerste graad.

Vanaf 8 jaar kunnen de leerlingen woordatelier volgen, beeldatelier en muziekatelier, telkens één keer per week.  Je hoeft niet meer te wachten om te starten met een instrument! De eerste drie weken van september ontdekken we in het muziekatelier alle instrumenten, waarna je een keuze kan maken en direct kan starten.  De leerlingen van 8 tot en met 12 jaar volgen de tweede graad.  Bij beeld- en woordatelier stromen de leerlingen in op leeftijd.

Volwassen leerlingen (15+) starten in de tweede graad met een aangepast traject (gedurende drie jaar). In woordkunst-drama kunnen deze leerlingen starten in de derde graad met het woordlab voor volwassenen.  Alle volwassenen zonder vooropleiding kunnen de kortlopende studierichting muziekgeschiedenis en/of creatief schrijven volgen.

Als de tweede graad muziek afgerond is, zijn de leerlingen klaar om de derde graad aan te vatten.  Daar volgen de leerlingen één uur instrument of zang, één uur groepsmusiceren en één uur Muzieklab.  Het Muzieklab is de verderzetting van Muziekatelier in de tweede graad.  We gaan hier ervaringsgericht ontdekken wat de muzikant moet kennen en kunnen.

In de derde graad woordkunst-drama volgen de leerlingen het woordlab gedurende twee uur aaneensluitend per week.  Ze gaan hierin aan de slag met improvisatie, tekst, lichaam en stem.

De derde graad bij muziek en woordkunst-drama duurt drie leerjaren, maar het Beeldatelier kan je in de derde graad gedurende zes jaar volgen.

In de vierde graad woordkunst-drama kan de leerlingen kiezen om Speltheater, of Verteltheater of Spreken en Presenteren of Regie te volgen.  Dit wordt allemaal gevolgd in twee aaneensluitende uren.  In de studierichting muziek volgen de leerlingen in de vierde graad één uur instrumentles en één uur groepsmusiceren of begeleidingspraktijk of koor.  Leerlingen muziek die afgestudeerd zijn kunnen het profiel van de creërende kunstenaar volgen en dan wordt het vak groepsmusiceren vervangen door muziektheorie.

Voor uitmuntende leerlingen die willen excelleren bestaat de specialisatiegraad in muziek of woordkunst-drama.  Leerlingen dienen hiervoor een schriftelijke motivatiebrief in.  Aangezien het aantal plaatsen beperkt is beslissen de leerkrachten en directie over de toelating voor deze specialisatiegraad.

Kunstacademie zal in 2018-2019 ook een aantal nieuwe vakken oprichten.  Voor de geïnteresseerde die zelf aan de slag wil gaan zal de opleiding regisseur ingericht worden.  De academie zal een studio inrichten voor geluidsleer en opnametechnieken.  En tot slot wordt het instrumentenaanbod uitgebreid met basgitaar, klavecimbel en gamba.

Wil je weten hoe jouw traject bij de Kunstacademie Ter Beuken er kan uitzien vanaf volgend jaar?  Benieuwd welke lessen je vanaf september 2018 kan volgen? Ons volledige uurrooster en alle informatie over inschrijvingen kan je hier terugvinden, of neem contact met ons op: kunstacademie@lokeren.be; 09/340.95.23; Groendreef 8 in Lokeren.  Van 1 tot 8 september 2018 gaan de proeflessen door. 

Wil je zeker zijn dat de klassen niet volzet zijn, schrijf dan snel in want wij verwachten veel nieuwe leerlingen!